Fogászati rendelő

Konzerváló fogászat


- Gyökérkezelés

A gyökérkezelés az egyik legelterjedtebb konzerváló fogászati eljárás. A kezelés legfőbb célja, hogy a fog belsejéből a gyulladt, elhalt szöveteket eltávolítsák, ezáltal megállítsák a szövetek további károsodását és megszüntessék a fájdalmat.

- Fogszínű tömés

A fogak tömésénél sokszor nem csak a rágási funkció helyreállítása a fontos, hanem az is, hogy a páciens újra jól érezze magát, egészségesnek lássa a fogsorát. A fogszínű tömés egy esztétikus fogászati megoldás a hiányos foganyag pótlására

A töméskészítés célja nemcsak a rágási funkció helyreállítása és az esetleg károsodott hangképzés korrigálása, hanem messzemenően ki kell elégítenie az esztétikai igényeket. A töméskészítés során az ép foganyag maximális kímélését tartjuk szem előtt, melyet az ún. adhezív töméstechnika alkalmazásával tudunk elérni.

A fogfúrás, fogszínű tömés kezelésének menete:

Az érzéstelenítést követően a szuvas rész eltávolításra kerül megfelelő fúrók alkalmazásával. Ezután a tömés mélységbeli kiterjedésétől függően úgynevezett alábélelő anyag kerül az kifúrt üreg alapjára. Így a nagyon mély kavitások esetén az idegkamra, melyhez a mély üreg esetén közel kerül a tömés, védve van. Ezt követően kerül elkészítésre a fogszínű tömés. Ehhez a kifúrt üreget kondicionálni kell (37%-os ortofoszforsavval). A kondicionáló zselé eltávolítását követően a bondanyag felvitele és LED-lámpával történő megvilágítása következik. A kondicionálásnak és bondozásnak köszönhető a tömés mikroretenciós rögzülése a fogszövethez, így nem kell felesleges ép fogszövetet eltávolítani a tömés elkészítéséhez, mint a korábban alkalmazott pl.: amalgámtömés esetében. A fogszínű tömőanyag felvitele rétegenként történik, melyeket külön-külön meg kell világítani. A töméskészítés zárófázisában megtörténik a tömésszélek lesimítása (finírozása), majd az antagonista foggal való érintkezés ellenőrzése. A tömés a fényesre polírozással készül el végleg.

A fogszínű tömés során a legmodernebb alapanyagokat használjuk.Copyright © 2017, kiradent.hu  All Rights Reserved.